tirsdag 11. mars 2008

Språkpurisme og avløserord

Engelsk er i vår tid blitt det store kommunikasjonsmiddelet på kryss av landegrenser. Det er språket som brukes på internett, gjennom teknologi og det meste av det som skjer globalt. Derfor er det i engelsk mange ord oppstår eller blir videreført via. Disse ordene må igjen overføres til andre språk. De mange språkene har i forskjellig grad laget egne ord eller beholdt den engelske utgaven. I norden er Island og Færøyene de mest puristiske (holdning til språket som går ut på å holde språket så rent og upåvirket som mulig av fremmede elementer) språksamfunnene i sterk motsetning til Danmark som har importert mange engelske ord de siste ti årene.

Islendingene er som sagt særlig kjent for sin ordpurisme. Den gjelder både almenne ord som fagord, der en i mange andre språk har godtatt internasjonale fagord. Det er flere grunner til at denne skrifttradisjonen står så sterkt. Islandsk og norrønt er i hovedsak det samme språket. Siden det originale norrøne språket er utdødd, har det gitt det islandske skriftspråket en verdi og styrket ideen om at islendingene har en historisk oppgave i å holde språket rent.

Slik ordpurisme er også med på å bevare språket slik at det ikke ender opp som engelsk eller et språk med masse engelske ord og utrykk. Det færøyske språket har vært på nippet til det. Færøyene som har hatt tett kontakt med Danmark hadde hovdsakelig en purisme som var rettet mot dansk. Frigjøringen fra dansk hang sammen med det historiske grunnlaget for et færøysk skriftspråk. De mest puristiske var også mest for løsrivelsen fra Danmark. De siste tiårene har færøysk fått en langt sterkere posisjon og purismen har blitt almenn. Den færøyske avisa Dimmalætting er i dag fullt og helt på færøysk.

Eksempler på avløserord:

Islandske

Færøyske

squash – skvass

helikopter – þyrla

psykiatri – geðlæknisfræði

meteorologi - veðurfræði

mp3-spiller - lurre

datamskin – tölva

telefon - sími

CD – fløga

pacemaker – kvikil

volleyball - flogbóltur

Kilde: www.språkrådet.no

Ingen kommentarer: